Energian säästäminen ja sähköä säästävän elämäntyylin omaksuminen
Energian säästäminen ja sähköä säästävän elämäntyylin omaksuminen
Energian säästäminen kotona on äärimmäisen ajankohtainen aihe, jolla on vaikutuksia paitsi kotitalouden omiin kuluihin ja sähkölaskuihin, myös maapalloon ja ympäristöön. Sähkön säästäminen voi parhaimmassa tapauksessa ja oikein tehtynä johtaa pienentyneeseen sähkölaskuun ja siihen, että maapallon katoavia resursseja kuluu vähemmän. Oikeilla valinnoilla pystyt säästämään niin rahaa kuin luontoakin.
Sähkön kulutuksen kontrolloiminen kuuluu onneksi niihin harvoihin asioihin, joihin me kuluttajat voimme itse asiassa varsin helposti vaikuttaa. Energian säästäminen ei ole vaikea juttu. Yhä useammat kotitaloudet ovat tietoisia turhan sähkönkulutuksen riskeistä ja pyrkivätkin jokapäiväisillä valinnoillaan energian säästämiseen ja siihen, että omat valinnat olisivat mahdollisimman ekologisia ja ympäristöystävällisiä.
Kunkin kotitalouden energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä ovat talon tai asunnon koko ja ikä ja se, kuinka monta asukasta kussakin kotitaloudessa asuu. Merkittävä tekijä on myös se, millaiset käyttötottumukset kullakin asukkaalla on.
Asunto tarvitsee riittävästi lämpöä ja valoa ollakseen viihtyisä ja tuntuakseen kodilta. Kaikista asioista ei siis suinkaan pidä karsia tai uskoa, että energian säästäminen kotona tarkoittaa, että kodissa olisi oltava täysin jokapäiväisiä mukavuuksia. Sähkön säästäminen ei edellytä, että sinun olisi tehtävä elämänlaatuusi vaikuttavia kompromisseja. Kaikesta tarpeettomasta voi kuitenkin varsin helposti päästää irti.
Oman kotitalouden sähkönkulutukseen voi vaikuttaa muuttamalla omia käyttö- ja asumistottumuksia. Asiaan vaikuttaa myös se, asutko esimerkiksi vuokralaisena kerrostalossa vai omistatko kenties oman omakotitalon. Energian säästäminen on täysin omakotitalon omistajan omissa käsissä kun taas vuokralainen voi pienillä lämmitykseen ja veteen liittyvillä tapojen muutoksilla vaikuttaa sähkön säästämiseen ja energiankulutukseen.
Energian säästäminen edellyttää joissakin tapauksissa jokapäiväisten tottumusten uudelleen opettelua ja omaksumista. Sähkön säästäminen onkin helpoin aloittaa jokapäiväisistä asioista: esimerkiksi lämmitystä tai ilmanvaihtoa ei ole pakko jättää koko päiväksi päälle. Näin säästyy rahaa ja kodin ilmanlaatu paranee. Myös valoja ei tarvitse jättää päiväsaikaan päälle eikä etenkään huoneisiin, joissa kukaan ei oleskele. Television tai radion voi myös kääntää pois päältä aina, jos niitä ei kukaan katsele tai kuuntele.
Energian säästämistä suunnitellessa kannattaa huomioida niin omat kuin muidenkin sähkön ja energian käyttöön liittyvät tottumukset. Jokaisella meistä on omia säännöllisesti tapahtuvia ja sähköä vieviä arkirutiineja.
Kun olet tietoinen omista ja muiden tottumuksista, energian säästäminen kotona onnistuu helpommin ja tehokkaammin ja pystyt tarpeen vaatiessa omaksumaan uusia tapoja. Pystyt myös nopeammin tunnistamaan, jos olet lipsumassa vanhoihin tapoihin.
Erilaisten sähkölaitteiden kulutusta on mahdollista mitata erilaisilla mittareilla, joita on yleensä saatavilla esimerkiksi sähköyhtiöistä. Vinkkejä voi myös kysellä sähkömieheltä Helsingistä. Tietoja kulutuksesta saa myös oman sähköyhtiön verkkosivuilta. Useammat sivustot näyttävät tiedot tuntien tarkkuudella, eli voit helposti pitää silmällä omaa sähkönkulutustasi.
Energian säästäminen ei ole vaikeaa, jos tunnet omat ja kotitaloutesi kulutustottumuksesi ja pystyt näin välttämään mahdolliset kompastuskivet. Energian säästäminen kotona on aina hyvä aloittaa pienistä, jokapäiväisistä asioista, josta sitten on hyvä edetä suurempien kulutustottumuksien muuttamiseen ja muokkaamiseen.