Järvien liplatuksen ja valoisien öiden säestämä mökkikesä vetelee tällä hetkellä viimeisiään. Pimenevät ja kylmenevät illat eivät suinkaan tosin tarkoita, että mökkeilyn olisi tultava päätökseen.
Kesämökin sähköistys on monen mökkiläisen mielessä etenkin lomakauden päätteeksi, sillä kukapa haluaisi asettaa vuodenajasta riippuvaisen rajoitteen mökkeilylle ja sen tuomille iloille? Sähköjen veto mökille onkin varsin hyvä ratkaisu, jos mökiltä ei ennestään löydy sähköjä. Ennen kesämökille suunnistettiin pelkästään kesäisin, mutta mökkeilystä on muotoutunut viime vuosien saatossa äärimmäisen suosittu ympärivuotinen vapaa-ajanviettotapa.
Valoisat kesäillat vierivät helposti kynttilän valossa ilman sähköäkin, mutta iltojen kylmetessä ja pimetessä sähköjen veto mökille on nykypäivänä jopa itsestäänselvyys. Syksyä ja talvea on kiva viettää mukavassa valaistuksessa ja lämpimässä mökissä ja sinisen samettisena hehkuvat syysillat voivat olla jopa tunnelmallisempia kuin valoisat kesäillat.
Ulkovalaistus on tärkeä kuin sisävalaistus. Etenkin kylminä, sateisina syysiltoina maasto voi joskus olla liukasta ja tehokas ulkovalaistus tekee ulkona liikkumisesta turvallisempaa. Lämpimänä hehkuva ulkovalaistus luo mukavan turvallisuuden tunteen pihapiiriin ja kesämökin sähköistys takaa, että mökillä ja sen ympäristössä liikkujat mökkeilijät ja lomailijat ovat turvassa.
Ulkovaloilla on myös esteettinen vaikutus: kauniisti asetellut ulkovalot korostavat rakennusta ja pehmentävät pihan ilmapiiriä. Pihavalot voidaan sijoittaa valaisemaan esimerkiksi mäntyjä ja koivuja, joista valo taas heijastuu takaisin pihapiiriin.
Kaapelireittien miettiminen ja suunnittelu on tärkeä kesämökin sähköistämistä. Etenkin kaapelien upottaminen seiniin voi olla haasteellinen tehtävä, joka voi joskus vaatia ammattilaisen apua. Siistin ulkoilmeen ja kauniin sisustuksen takaamiseksi on tärkeää, että kaikki johdot ja kaapelit ovat piilossa seinien sisällä pistorasioita ja katkaisimia lukuun ottamatta. Kaapelien piilottaminen seinään tarkoittaa usein poraamista, sekä jo olemassa olevien rakenteiden väliaikaista purkua. Sähköjen testaaminen on tärkeä vaihe asennuksen lopettamiseksi. Testaamisessa on hyvä olla mukana vähintään kaksi henkilöä.
Kesämökin sähköistys mahdollistaa myös hälytyslaitteiden asennuksen. Voit pitää silmällä mökkisi tonttia ja saat hälytyksen aina, jos tontilla liikkuu sinne kuulumaton henkilö. Nykyteknologian avulla on mahdollista saada hälytyslaitteesi lähettämään tiedot välittömästi suoraan matkapuhelimeesi, jonka jälkeen voit itse tehdä tarvittavat jatkotoimenpiteet ja päätöksen siitä, mitä tehdä. Palo- ja murtautumisilmoitusten lisäksi voit saada puhelimeesi myös kosteusvauriohälytykset.
Mökkikulttuuriin liittyy vahva tee-se-itse-asenne. Hyvin usein mökin askareet halutaan tehdä itse. Jopa mökin rakentaminen tapahtuu joskus mökkiläisen itsensä toimesta. Usealle mökkeilijälle tämänkaltainen puuhastelu ja nikkarointi on terapeuttinen ja mukava tapa viettää vapaa-aikaa. Oman käden jälkeä on kiva katsella.
Usein myös sähkötyöt halutaan tehdä itse. Sähkötöihin liittyy kuitenkin aina riski – etenkin, jos sähkötöiden tekijällä ei ole kokemusta sähkötöistä. Kokematon sähkönikkari asettaa paitsi itsensä, myös muut mahdolliseen vaaraan. Sähköiskut ja palovammat ovat yleisiä sähkötöiden aikana ja väärin asennettuja piuhoja, johtoja ja pistokkeita voi olla vaikea itse huomata. Myös rasioiden sisällä olevia virheellisiä kytkentöjä voi olla vaikea itse havaita.
Sähköjen veto mökille vaatii aina asiantuntemusta ja apua sähkömieheltä Helsingistä. Jos et halua ammattilaista tekemään töitä, kehotamme tarkastuskäyntiä sen jälkeen, kun urakka on ohi.
Kaikki se suunnittelu, poraaminen ja purkaminen ovat kuitenkin kaiken sen vaivan ja ajan arvoisia. Kun kesämökin sähköistys on tehty onnistuneesti ja asennuksen tuloksena on sähköt mökille, voivat kaikki mökkiläiset keskittyä siihen oleelliseen, eli rentoutumiseen ja rauhoittumiseen kauniin, juuri omalle mökille sopivan valaistuksen syleilemänä.