Ulkovalaistus: valoa ja väriä pimeyteen
Syksy ja talvi ovat valon juhlaa, sillä pimenevät illat sallivat erilaisilla valoilla leikittelyn. Pihalle tai parvekkeelle saa helposti ja nopeasti taiottua lisävaloa ja väriä ulkovalaistuksella. Lämpimänä ja kauniina loistava valosarja tuo piristystä pimeisiin talvi- ja syysiltoihin ja loihtii pihalle taianomaisen tunnelman.
Ennen kuin asennat koristevalot ulos, olisi sinun aina hyvä tarkistaa, että naapurisi pitävät ajatuksesta. Kauneus on katsojan silmässä ja voi hyvinkin olla, että välkkyvä valosarja ulkona on sinun mielestäsi upea, mutta että naapuriasi alati välkkyvät ja vilkkuvat valot ärsyttävät ja häikäisevät. Pahimmassa tapauksessa ulkovalaistus jopa estää heitä esimerkiksi nukkumasta tai lepäämästä.
Parvekkeelle ja pihalle on mahdollista luoda juhlaisa tunnelma varsin helposti erilaisten ulkovalojen avulla. Erilaisia valoja on saatavilla niin kylmän kuin lämpimän sävyisinäkin ja voit leikitellä muun muassa valojen muodoilla, sävyillä ja pituuksilla. Ketjumainen ulkovalaistus on helppo kieputtaa esimerkiksi puiden, pensaiden, kukkaruukkujen ja -laatikoiden, tuolien, kaiteiden, pöytien ja napakoiden kukkien ympärille. Voit leikitellä erilaisilla kuvioilla ja väreillä ja luoda valoillasi tunnelmallisen valoinstallaation muiden ihasteltavaksi ja omaksi iloksesi.
Useimmat valot toimivat ajastimilla, eli voit halutessasi asentaa valot niin, että ne menevät päälle tiettynä aikana päivästä. Himmeänä hämärtyvä iltapäivä on yleensä otollinen aika valoesityksen aloitukselle. Ajastimen käyttö auttaa sinua myös säästämään sähköä, mikä on äärimmäisen tärkeä huomioimisen arvoinen asia – ethän halua, että sinulle iloa tuovat valot kasvattavat sähkölaskuasi huomattavasti.
Ikävien yllätysten välttämiseksi on myös tärkeää, että ulkovalaistuksesi eivät syö sähköä ja että ne on asennettu ohjeiden mukaan. Valoja asentaessa on aina hyvä varmistaa, että valot säästävät energiaa, eivät ahmi sitä. Käyttämiesi valojen tyyppi vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen ja siihen, kuinka paljon valot vievät sähköä. LED-valot ovat yleisesti ottaen edullisin vaihtoehto, sillä ne käyttävät huomattavasti vähemmän energiaa kuin tavalliset valot. Jos kaipaat apua ulkovalaistuksen asentamisen tai sähkönkulutuksen kanssa, kannattaa sinun tiedustella vinkkejä sähkömieheltäsi Helsingistä.
Mitä ulkovalojen turvallisuuteen tulee, sinun olisi pidettävä huolta siitä, että valot ovat lakisääteisten turvallisuusvaatimusten mukaisia ja että paketista löytyy CE-tunnus. Sinun aina tarkistettava, että valitsemasi valot ovat ulkokäyttöön soveltuvia. Ulkokäyttöön suunnitellut valot kestävät kosteutta ja kylmyyttä paremmin kuin sisätiloihin suunnitellut valot. Pitämällä huolen siitä, että ulos asettamasi valot soveltuvat varmasti ulkokäyttöön, vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja mahdollisilta oikosuluilta. Valojen sammuminen kesken kaiken olisi varsin epämieluisaa.
Ulkovalaistus tuo kauniisti aseteltuna iloa ja väriä arkipäivään ja lisävaloa pimeyteen. Valoinstallaatiot eivät tarvitse paljoa tilaa: esimerkiksi pieni parveke tai piha ovat suotuisia paikkoja kauniin valoinstallaation luomiselle.